Jdi na obsah Jdi na menu
 


   PRAHA. Okradený majitel obchodu s elektrokoly Jakub Ditrich zveřejnil fotku zloděje na Facebooku. Úředníci mu za to dali pokutu. Soud teď ale vzkázal: Nic platit nemusíte.

   „Soud nevidí důvod, proč by měla být poskytnuta ochrana pachateli trestného činu, a současně byla pokutou potrestána osoba, která se tím, že zveřejnila fotografii pachatele na Facebooku, snažila pouze o okamžité zajištění navrácení svého vlastního majetku v hodnotě relativně vysoké,“ píše se v rozsudku. Jinými slovy: zloděj nemá stejná práva na ochranu osobnosti jako ostatní.

   Za zveřejnění fotografie zloděje dostal Ditrich od Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutu 5 tisíc. „Pokutu nepovažuji za likvidační, šlo spíše o princip,“ vysvětluje, proč se rozhodl proti sankcím bránit.

   I když se jedná zatím o nepravomocný rozsudek, Ditrich doufá, že případ může v budoucnu sloužit jako precedens.

   Jenže úřad, s nímž vedl spor, má jiný názor a je téměř jisté, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Server Lidovky.cz se snažil získat rozhovor s šéfem úřadu Igorem Němcem, ten však nereagoval ani na sms zprávu. Podle mluvčího se Němec nebude ke sporu vyjadřovat, protože aktuální soudní verdikt neznamená konec případu. „... zvažujeme podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. Setrváváme na názoru, že záznamy mají být předány k dalšímu šetření Policii České republiky, nikoli zveřejňovány na internetu,“ napsal mluvčí ÚOOÚ David Pavlát.

Zdroj:

Lidové noviny  27.5.2015

nebo

http://www.lidovky.cz/za-zverejneni-fotky-zlodeje-dostal-pokutu-zakon-neporusil-tvrdi-soud-1z3-/zpravy-domov.aspx?c=A150527_112900_ln_domov_jzl

 
Osobní komentář:

Je to tristní, jak také fungují úřady tohoto státu. Nechci se mýlit, ale myslím si, že toto je opravdu česká specialita. A je to právě podobný přístup, z čeho zůstává rozum stát, nikoli údajné zásahy Evropské unie do našich vnitřních záležitostí (viz. podpora solárních elektráren).