Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. 6. 2016

Fotbalový den D je tady, česká reprezentace konečně dostane příležitost ukázat, co v ní je. Jak poznamenal kapitán Rosický, role outsidera je skvělá pozice. "Budeme chtít ukazát, že se všichni mýlili. Že když nás podceňovali, byl to chybný názor," dodal.

Nechtěně tak prozradil tajnou taktiku trenéra Vrby, o které svět neměl nic tušit, ale kulturní rubrika Lidových novin měla dávno podezření. Jejím základem je, domniváme se, presvědcení, že fotbal je záležitost idejí a názorů. Zasadním videem, které se v přípravě rozebíralo, proto samozřejmě nemohlo být nic jiného než proslulý mač filozofů v režii Monty Pythonova létajicího cirkusu. Tam také rečtí outsideři pod vedením středopolaře Herakleita slavně porazili jasné favority z Německa s Nietzschem, Heideggerem a střídajicím Marxem v útoku.

Z německé hry může byt pro český tým nepochybně inspirativní zejména škála protestů po inkasovaném gólu: počítáme, že David Limberský dostal za úkol naučit se argumentovat skrze Kantův kategorický imperativ, že ontologicky gól platí jen jako představa. Zbytek mužstva pak musí být připraven jej spolu s Hegelem podpořit tvrzením, že realita je pouhým apriorním přívěškem nenaturalistické etiky. Nade vše se samozřejmě ukázal být nápad Řeka Archimeda kopnout do míče: po následující akci zakončené krásnou Sókratovou hlavičkou se mohli Řekové (navzdory zmíněným německým protestům) radovat ze zaslouženého vítězství. Věřme tedy, že ani tuto možnost Vrbovi svěřenci nepominou.

Kapitánova věta "budeme chtít ukázat, že se všichni mýlili" svědčí o tom, že trenér promítl do přípravy i českou myšlenkovou školu, počínajicí Janem Husem a prozatím končící Milošem Zemanem. A nebudeme se divit, uslyšíme-li po některém ze zápasů z úst českého hráče slova Francouze Jeana-Paula Sartra: "Ve fotbale je všechno komplikované přítomností druhého týmu."

Autorem je Marcel Kabát, redaktor LN, vyšlo v pondělí 13.6.2016.

 

Nezbývá než uvést link na zmíněný mač. Angličtina je hodně sugestivní (třeba „Aristoteles very much the man in form“), no a Angličani, v tomto případě, to je výtvor;-).

 

 nebo hledejte na youtube, např. https://www.youtube.com/watch?v=ur5fGSBsfq8