Jdi na obsah Jdi na menu
 


 Běželo se tradičně 1. května a po loňském dvoučlenném zastoupení se naše účast opět rozšířila, ale hlavně jsme se tentokrát v rámci možností připravovali. Kupříkladu já jsem v měsíci před startem naběhal asi 70km (Radim na tom byl ještě o něco líp) a večer předtím na čarodkách jsem měl jen 2 piva!

Sestava našeho týmu po sobotním telefonátu doznala jedné změny, když Petr Krása účast vzdal, a mezi vícero důvody uvedl i ten, že si na to nevěří. Tento doufám hlavní nebyl, ale bylo to jeho rozhodnutí:-(. Sestava týmu tak čítala akorát pět běžců, včetně Majky j.h.

Na místo jsme dorazili s malým předstihem, takže jsme stihli i krátké rozklusání. Počasí bylo vskutku příhodné, polojasno, něco málo nad 15°C, jen občasný vítr, takže volba oblečení byla jednoduchá, pro mě po loňsku obzvlášť bylo lépe méně než více, ač to ostatní viděli třeba jinak, zas takovej expert, abych je vysvlékal, nejsemJ. Před startem přišlo, mimo několikero focení, ještě na řadu několik prognóz jak to bude. Nejdřív se vrátím k týmovému běhu, jehož čas bylo možno tipnout v anketě na stránkách - 2 tipy byly na čas pod 5h30‘ a 2 nad něj, což nakonec dopadlo o kousek pro 2. variantu. Pak tedy k individuálním předpokladům - Pavel mě nabádal, ať valím od začátku, že mi věří na 58 min., k tomu Zdeněk byl opatrnější a přisuzoval mi tak 1h02. Já sám jsem to neřešil, vpravdě jsem netušil, co si můžu dovolit. Sice jsem se necítil zle, ale lehké ztuhlosti lýtek jsem se při rozklusání nezbavil. Radim měl nějaký časový plán, pokud si pamatuju, tak v průměru kilák za 5 minut, samozřejmě v té rovinatější části. U ostatních nevím, snad jen u Zdenka jsem věřil, že to za 1h10 zvládne.

Hned po startu jsem se spontánně rozhodl, že od začátku nasadím svižnější tempo. Snad to tak i fungovalo, když jsem k westernu předběhl spoustu lidí. Dál už se pole běžců nějak rozvrstvilo do ustálených výkonnostních skupin, takže se už, alespoň kolem mě, skoro nepředbíhalo. Po seběhu k silnici u Šmelcovny (5.km) jsem se cítil výborně, tak jsem se ještě snažil držet poněkud vyšší tempo, ale nevydržel jsem to dlouho, už u Novibry mě choutky na další „rychlé“ pokračování opustily:-(. V té chvíli jsem před sebou viděl Petra Pernicu z Drnovic, jehož jsem se pak držel celý rovinatý úsek po Bělské a Pilákem. Asi na osmém km, to pro mě bylo snad psychicky nejhorší, energie znatelně klesala a roviny ještě nebyl zdaleka konec, k tomu očekávaný kopec:-). Jak stoupání začalo, přestal jsem vnímat téměř vše okolo, snad jen hlučnější diváky nad úvodním převýšením, kteří povzbuzovali něco jako, že už je kopec za náma a zbytek je pohoda, což mě přivedlo na myšlenky o blbých optimistických kecích (samozřejmě v uvozovkách). Jinak diváků kolem trati bylo jako loni spousta a také podobně vřele fandili. Letos dokonce mohli použít adresné povzbuzení, díky jménům u některých na startovních číslech, jak to znělo, může potvrdit třeba i Radim;-). Zbývající část k zámku byla opět krušná, ale přece jen díky nějakému tomu tréninku jsem se cítil o dost lépe než loni. Nahoře jsem toho ovšem měl opět dost, a pohled na oblouk cesty ukončený ohrazením zámecké zahrady mi přinesl jen povzdechnutí - ještě ták daleko! Závěr jsem tedy už chtěl pouze přežít co nejsnáze. Když jsem v cíli zaslechl hlasatele, že běží poslední minuta času pod jednu hodinu, ještě to o něco zlepšilo už tak báječný pocit z toho, že to je za mnou. V cíli jsem čekal na ostatní. Zdeněk se prý držel Radima až k začátku stoupání, což vyplynulo z Radimova tvrzení, že jej do té doby stále slyšel za sebou. Vůbec to byla asi dobrá taktika zaběhnout slušně těch 9,5 km a zbytek se třeba doplazit:-). Zdenek to zvládl výborně a za Radimem zaostal jen o kousek. Pavel i Majka si nevedli o moc hůř, takže premiérový týmový čas není podle mě vůbec špatnej, přestože jsme mezi přihlášenými týmy skončili poslední;-).

Více než vstřebání následné únavy, jsme posezení u piva využili k probrání svých zážitků z trati. Myslím, že stejně jako já mohli být i ostatní parťáci z týmu se svým výkonem spokojeni. Nezbývá než dodat - DÍKY VÁM ZÚČASTNĚNÝM VČETNĚ IVOŠE! Příště se doufám pokusíme navázat minimálně podobným výkonem;-).

 

Z dalších ohlasů alespoň ten naší hostující běžkyně Majky: „ja si to uzila, byla to moc krasna trasa ..., taky diky. Ze nemame medaili, no a co, kazdopadne jsme to natreli vsem co sedeli doma na prdeli. Cau“.

Ještě krátké shrnutí převážně našich výsledků:
1. Jiří Čípa (ročník 1985, Bystré) 40:04, ... 44. (1. žena) Patrícia Puklová (1986, AK Steeple Poprad)  50:22, ... 205. Jiří Křepela  59:27 (12,1km/h, 4:58 min/km), 294. Radim Křepela  1:03:06 (11,4; 5:16), 356. Zdeněk Křepela  1:06:14 (10,9, 5:32), 447. Pavel Těžký  1:10:47 (10,2, 5:54), 527. Marie Krejčiříková  1:15:24 (9,5, 6:17); čas týmu STKZ  5h 34‘ 58“ a mělo by to být pěkné 15. místo;-).

 

Náhledy fotografií ze složky Boskovické běhy 2016